Takaisin elokuvan tietoihin

Drakarna ver Helsingfors


Tehtävä 1.

Titta på filmen och svara på följande frågor:

1. Hurdana fördomar har du eller finnar i allmänhet om finlandssvenskarna? Hittar du något typiskt finlandssvenskt i filmen?

2. Är svenska språkets ställning stark i Finland? Motivera!

3. Hur speglar filmen samhället och samhällsförändringarna?

4. I allmänhet, hur har pappans roll i familjen förändrats under den andra hälften av 1900-talet? Syns förändringarna i filmen?






Tehtävä 2.

Välj en av följande uppgifter:

1. Läs Kjell Westös bok med samma namn och jämför den med filmatiseringen.

2. Skildra förhållandena mellan karaktärerna i filmen.

3. Skriv en recension. (Se tips för recensionskrivandet under länken.)




Några tips för att skriva en bra recension



Tehtävä 3.

(avsedd för kulturvetare)

Gör en analys av filmens struktur: Hur är filmen uppbyggd? (den röda tråden, början-mitten-slutet osv.) Hur används bilder, bildspråk och musik? Vilka nyckelscener finns? Motivera!


Tehtävä 4.

I filmen försöker pappan styra Danis liv och få honom att ta över företaget i framtiden. Hur förhåller Dani sig till pappan och hans förväntningar? Hur är det med Riku?


Tehtävä 5.

(avsedd för ekonomistuderande)

Sammy (Peter Franzén) är en stereotyp av en hänsynslös affärsman. Hurdana fördomar har finnar mot affärsmän? Är de realistiska?


Tehtävä 6.

(avsedd för ekonomistuderande)

Läs artikeln "Generationsskiftet som kom av sig" och jämför filmens situation till artikelns. Hurdana problem kan ett generationsskifte åstadkomma i ett företag?


Tehtävä 7.

(avsedd för ekonomistuderande)

Titta på filmen och läs artikeln "Generationsskiftet som kom av sig" (Se länken nedan). I filmen förändras makten i företaget mellan familjen Bexar och andra människor utanför familjens krets. Även i artikeln spekuleras det om Kamprad kommer att lämna makten i sitt imperium till sönerna eller andra personer. Fundera på skillnader mellan ett företag som styrs av en familj och ett företag som styrs av flera privatpersoner utan några släktskapsförhållanden. Är familjemedlemmar de bästa och pålitligaste partnerna man kan ha, eller borde man hålla familjen och business isär? Vad tycker du?





Kielikeskus»     Kulttuuriklubi»     Elokuvat»     Kirjallisuus»     Musiikki»